Περιήγηση στην Αρχαία Αθήνα

Διάλεξη

Μια περιήγηση στην θρησκευτική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Αρχαίας Αθήνας, μέσα από τα εκθέματα του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη και άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 2009. Είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο από το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης επάνω στον Ιερό Βράχο. To κτήριο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθούν οι αρχαιότητες οι οποίες ανακαλύφθηκαν στον χώρο ανέγερσής του, ενώ τμήματά τους είναι ορατά για τον επισκέπτη μέσω διαφανών υαλοπινάκων. Η έκθεση καλύπτει περί τα 14000 m². Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο το οποίο κτίστηκε με σκοπό την ανάδειξη των μοναδικών γλυπτών που κοσμούσαν τους ναούς της Ακρόπολης και των λοιπών ευρημάτων τα οποία βρέθηκαν στον χώρο ανέγερσης του μουσείου ή στον περιβάλλοντα χώρο. Στις αίθουσές του μπορεί να κανείς να ανασυνθέσει όλη την ιστορία της Ακρόπολης στην διάρκεια των αιώνων, έχοντας ταυτοχρόνως οπτική επαφή με τα μνημεία.

Περιηγήσεις / Ξεναγήσεις

Περιηγήσεις στις ανασκαφές και στα μουσεία της πόλης
Μετά το πέρας της διάλεξης “Η ζωή στην Πόλη Κράτος των Αθηνών”, αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν, μπορούν να οργανωθούν αρχαιολογικοί περίπατοι και ξεναγήσεις στις σημαντικότερες ανασκαφές και στα μουσεία της πόλης με σκοπό την γνωριμία των επισκεπτών με την ζωή στην Αρχαία Αθήνα.

Επίσκεψη στην Ακρόπολη, το θρησκευτικό κέντρο της Αθήνας.
Λεπτομερής παρουσίαση των κτηρίων του Ιερού Βράχου (Προπύλαια, Ναός της Νίκης, Παρθενώνας, Ερεχθείο) με αναφορές στις ιστορικές περιόδους και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανεγέρθηκαν τα μοναδικά αυτά μνημεία καθώς επίσης και στις καταστροφές και στις λεηλασίες τις οποίες υπέστησαν στην διάρκεια των αιώνων. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ζήτημα της αρπαγής των γλυπτών της Ακρόπολης από τον λόρδο Έλγιν και το αίτημα του Ελληνικού Κράτους για την επιστροφή τους στον τόπο προέλευσής τους.

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά & το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς
Ο χώρος αυτός στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης υπήρξε το πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Πόλεως Κράτους των Αθηνών, καθώς επίσης και ο τόπος συνάντησης των πολιτών μεταξύ των οποίων και διάσημων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας όπως ο φιλόσοφος Σωκράτης. Μετά την περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο θα επισκεφθούμε και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, όπου μπορεί κανείς μέσα από τα εκθέματα, να παρακολουθήσει όλη την διαδρομή των κοινωνικών και των πολιτικών εξελίξεων οι οποίες οδήγησαν στην γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Επίσκεψη στην Πνύκα
Η Πνύκα ήταν ο χώρος συγκέντρωσης των πολιτών (Εκκλησία του Δήμου) και της λήψης των πολιτικών αποφάσεων στα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ίσως ο καταλληλότερος χώρος για να αναφερθεί κανείς στον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αρχαίας Αθήνας, στον ρόλο των ελεύθερων πολιτών στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων, στην διενέργεια δημοψηφίσματος κάθε δέκα ημέρες (συμμετοχική δημοκρατία) και στον θεσμό του οστρακισμού, επιχειρώντας παράλληλα μία σύγκριση με τα σύγχρονα δημοκρατικά καθεστώτα.

Επίσκεψη στον Κεραμεικό
Το μεγαλύτερο από τα αρχαία νεκροταφεία της Αρχαίας Αθήνας έξω από τα τείχη της πόλης και κατά μήκος των σημαντικότερων οδικών αρτηριών, όπως η Ιερά Οδός την οποία διέσχιζε κάθε χρόνο η πομπή προς το Ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, ή η οδός η οποία οδηγούσε στην Ακαδημία του Πλάτωνος, ενός εκ των αρχαιοτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.
Μετά την περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο θα επισκεφθούμε το μουσείο του Κεραμεικού. Στην διάρκεια της ξενάγησης θα αναφερθούμε στους τρόπους ταφής και στα ταφικά έθιμα της Αρχαίας Αθήνας καθώς και στην σχέση των Αρχαίων Αθηναίων με το βασίλειο των νεκρών.

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει χαρακτηριστικά ευρήματα όλων σχεδόν των σημαντικών εποχών και των πολιτισμών της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Μεταξύ αυτών η προϊστορική συλλογή του μουσείου με τα ευρήματα του Heinrich Schliemann από τις Μυκήνες και από άλλα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, τα μαρμάρινα ειδώλια της συλλογής του Κυκλαδικού Πολιτισμού και οι τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Θήρας. Στην συνέχεια θα ξεναγηθούμε στις αίθουσες με την αξιόλογη συλλογή των γλυπτών και των επιτύμβιων στηλών της Αρχαϊκής και Κλασσικής περιόδου.

Μαραθώνας
Στα πλαίσια της γνωριμίας μας με την Κλασσική Αθήνα θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε μονοήμερη εκδρομή και να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα, ο οποίος κατοικήθηκε την προϊστορική ήδη εποχή για να αποτελέσει στην αρχή της Κλασσικής περιόδου το θέατρο της διάσημης νίκης των Αθηναίων και των συμμάχων τους επί της υπερδύναμης της εποχής της Περσικής Αυτοκρατορίας. Επίσκεψη στα προϊστορικά νεκροταφεία του Μαραθώνα και στον Τύμβο όπου τάφηκαν οι 192 Αθηναίοι οπλίτες οι οποίοι έπεσαν στην μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Επίσκεψη στο ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα με ευρήματα από την προϊστορική μέχρι την ρωμαϊκή εποχή.

Επίσκεψη στο ιερό της Αρτέμιδας στην Βραυρώνα
Το ιερό της Αρτέμιδας στην Βραυρώνα, είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα φυσικά τοπία της Αττικής. Η Άρτεμις ήταν σημαντική θεότητα της Αττικής, προστάτιδα των παιδιών, των παρθένων, των εγκύων και γενικότερα των γυναικών, της άγριας φύσης και του κυνηγιού. Μετά την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο θα επισκεφθούμε το ανακαινισμένο μουσείο γνωστό μεταξύ άλλων και για τα παιδικά αγάλματα τα οποία ήταν αφιερώματα των οικογενειών των παιδιών που υπηρέτησαν σε νεαρή ηλικία την θεά στο ιερό της.

Επίσκεψη στο Σούνιο
Το νοτιότερο άκρο της Αττικής, τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των θαλασσίων οδών, αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα προς τιμήν του οποίου οι Αθηναίοι έκτισαν στα μέσα του 5ου αι.π.Χ. τον γνωστό δωρικό ναό. Η τοποθεσία συνδέεται με συμβολικού χαρακτήρα μύθους, με πιο γνωστό τον μύθο του Αιγέα, του Θησέα και του Μινώταυρου, ο οποίος αναμφίβολα συνδέεται με ιστορικά γεγονότα της προϊστορικής εποχής.