Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Διάλεξη

Ο Απόστολος Παύλος ήταν μία σημαντική μορφή της Χριστιανικής ιστορίας. Η συμβολή του στην διάδοση του Χριστιανισμού υπήρξε καθοριστική. Ο χαρακτηρισμός «Απόστολος των Εθνών» ο οποίος αποδίδεται στον Παύλο, περιγράφει με τον πιο σαφή τρόπο την απόφασή του, παρότι Εβραίος κι ο ίδιος, να συγκρουστεί με το Εβραϊκό κατεστημένο της εποχής του το οποίο ασπάζονταν οι άλλοι Απόστολοι και το οποίο θεωρούσε ότι ο Χριστιανισμός ήταν Εβραϊκή υπόθεση. Ο Παύλος αντίθετα θεωρούσε ότι απευθυνόμενος στο πολύ μεγαλύτερο κοινό των εθνικών, δηλαδή των ειδωλολατρών, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πιστών και άρα την επιρροή την οποία θα είχε ο Χριστιανισμός σαν νέα θρησκεία στον κόσμο. Η ιστορία τον δικαίωσε.
Στην διάλεξη αυτή γίνεται παρουσίαση της δεύτερης περιοδείας του Αποστόλου Παύλου και της επίσκεψής του στην Ελλάδα η οποία υπήρξε η πύλη εισόδου του Χριστιανισμού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ακολουθούμε τον Απόστολο των Εθνών, με οδηγό μας τις Πράξεις των Αποστόλων και τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, στην περιοδεία του στην Ελλάδα από την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια και τέλος στην Αθήνα και στην Κόρινθο.

 

Περιήγηση / Ξενάγηση

Η Αφετηρία της χριστιανικής ιστορίας
Ακολουθούμε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου από την Βόρεια στην Νότια Ελλάδα ακριβώς όπως οι γραπτές μαρτυρίες περιγράφουν το ταξίδι του στην Ελλάδα στην περίοδο των αυτοκρατορικών χρόνων της Ρώμης. Μετά από όραμα ο Παύλος πέρασε με πλοίο από την Τροία μέσω της Σαμοθράκης στην Ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Νεάπολη (σημερινή Καβάλα). Από εκεί ακολούθησε τον μοναδικό οδικό άξονα ο οποίος συνέδεε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας Ρώμη με τις ανατολικές επαρχίες, την περίφημη Via Egnatia. Μέσω αυτής κατευθύνθηκε δυτικά επισκεπτόμενος πόλεις και κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού. Επισκέφθηκε την πόλη των Φιλίππων όπου γνώρισε και βάπτισε στον ποταμό Γαγγύτη, την Λυδία την πρώτη γυναίκα η οποία βαπτίστηκε χριστιανή στην Ευρώπη. Στον τόπο αυτό υπάρχει σήμερα ειδικά διαμορφωμένος χώρος βαπτιστηρίου τον οποίο αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Στην συνέχεια μέσω των πόλεων της Απολλωνίας και της Αμφίπολης έφθασε στην Θεσσαλονίκη η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Μακεδονίας για να αναχωρήσει στην συνέχεια για την Βέροια διωκόμενος από τους Εβραίους οι οποίοι θεωρούσαν το κήρυγμά του αιρετικό και επικίνδυνο. Έτσι εγκατέλειψε την Βόρεια Ελλάδα και έφθασε με πλοίο στην Αθήνα. Η παραμονή του εκεί δεν διήρκεσε πολύ ενώ το κήρυγμά του δεν έτυχε, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, ευνοϊκής μεταχείρισης αφού η διδασκαλία του άφησε τούς Αθηναίους φιλόσοφους μάλλον αδιάφορους. Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του στην Ελλάδα ήταν η Κόρινθος, η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Αχαϊας, στην οποία ο Παύλος, παρά την προσπάθεια της τοπικής Εβραϊκής κοινότητας να τον διώξει από την πόλη, παρέμεινε ενάμισυ χρόνο δημιουργώντας εκεί μία από τις αγαπημένες του χριστιανικές κοινότητες.
Το θεματικό αυτό ταξίδι αναβιώνει τις μνήμες της εποχής των πρώτων χριστιανών, και θα μπορούσε να θεωρηθεί η αφετηρία της μακρόχρονης χριστιανικής ιστορίας της Ελλάδας.