Ga naar de inhoud

Griekenlandanders

Vroege (Prehistorische) Beschavingen In Griekenland

Lezing

Prehistorische beschavingen in Griekenland

Omstreeks 1625 v.chr. was  een zware vulkaanuitbarsting op het eiland Thera (Santorini) – een natuurramp die gepaard ging met zware aardbevingen en tsunami’s- de vermoedelijke oorzaak van de ondergang van de Minoïsche beschaving. Enkele eeuwen later vernielde een aardbeving het paleis van Knossos. Dat was de nekslag voor de eerste hoogstaande cultuur in Europa. We nemen Minoïsche cultuur en haar opvolger  de Mykeense tijdens deze  cursus  onder de loep.

 

 

Vroege Criekse beschavingen

Kennismaking met de geo-tektoniek van het oostelijk Middellandse Zeegebied, met de Mythische traditie van de regio en met de prehistorische beschavingen van Griekenland.
Uitgebreide bezoeken aan de belangrijkste archeologische plaatsen en musea die rijk zijn aan vooral Minoische en Mykeense oudheden op Santorini, Kreta en de Peloponnesos :
Santorini / Thera : Omstreeks 1625 v.Ch. brak een zware vulkaanuitbarsting op het eiland Thera (Santorini)uit, een natuurramp die gepaard ging met zware aardbevingen, uitzonderlijk hoge aswolken en tsunami’s die het karakter van het eiland drastisch hebben veranderd . We maken een boottocht door de caldera en beklimmen de dôme die daarin inmiddels is ontstaan.
Santorini/Museum van prehistorisch Thera : een prachtige collectie van vondsten uit de prehistorische tijd die men op het eiland heeft ontdekt.

Santorini/Akrotiri : Het Griekse Pompeï uit de 17de eeuw v.Ch…
Eén van de belangrijkste opgravingen in het oostelijke Middellands  Zeegebied ontdekt door de Griekse archeoloog Spyridon Marinatos.
Kreta: Kenniskaking met de Minoische beschaving.
Na een uitgebreide renovatie en modernisering werd het archeologisch museum van Heraklion in 2014 heropend . Het is schitterend geworden en we nemen ruim de tijd om deze prachtige vondsten te bewonderen.
Bezoek aan de belangrijkste opgravingen van Knossos, Festos en Agia Triada. Plaatsen die weinig bezocht worden maar uiterst bezienswaardig zijn komen ook aan bod: de minoische nederzetting in Archanes, de prehistorische begraafplaats in Fourni en de tholosgraf in Kamilari. De indrukwekkende Dictaeïsche grot (geboorteplaats van Zeus) op het Lasithi Plateau is een mooie afsluiter.
Vasteland: Nationaal Archeologisch Museum in Athene. De beste inleiding tot de Mykeense cultuur. Uitgebreed bezoek aan de afdeling “Prehistorie” van het museum. Net voorbij het Kanaal van Korinthe buigen we af naar het schiereiland Methana. De vulkaan aldaar markeert het noordwestelijke eindpunt van de Heleense boog.
Peloponnesos/Argolis: Kennismaking met de Mykeense beschaving. Homerus,de Trojaanse Oorlog en de opgravingen van Schliemann, Dörpfeld, Tsoundas en andere archeologen.
Bezoek aan de geboorteplaats van de Mykeense beschaving, Argolis. Kennismaking met de Mykeense stedenbouw en architectuur: Mykene, Midea, Tyrins, de begraafplaats Dendra en de archeologische musea van Mykene en Nafplion.