Ga naar de inhoud

Griekenlandanders

Athene Anders. Het nieuwe Akropolismuseum en het leven in de klassieke stadstaat Athene.

Sinds 2009 is Athene een schitterend museum rijker: het Nieuwe Akropolismuseum, dat tien keer groter is dan het oude museum boven op de rots.
De inrichting is modern en overzichtelijk. De bovenste etage is enigzins verdraaid en ligt precies parallel aan de Parthenontempel die je op een korte afstand ziet liggen.
Op die etage bevinden zich de friezen van deze tempel, originele en ook veel kopieën van de beroemde Elgin marbles uit het British Museum.
De bezoeker krijgt in het nieuwe museum een heel goed beeld van de menselijke aanwezigheid op en rond de Akropolis vanaf de prehistorie tot in de late oudheid. Tijdens deze cursus maakt u niet alleen kennis met dit museum maar ook met het leven in de stad Athene en het functioneren van de Atheense democratie in de vijfde en vierde eeuw v.Chr.: de periode van de grootste bouwactiviteiten op en rondom de Akropolis. Het was een tijd van welvaart voor architecten, beeldhouwers en ambachtslieden.

Een prachtige belevenis vol musea, archeologische schatten en heiligdommen

U verblijft in een rustig hotel dicht bij de Akropolis en het Nieuwe Akropolis – museum.
Uiteraard krijgen deze beide bezienswaardigheden een prominente plaats in het programma, maar er zijn meer hoogtepunten, waaronder enkele minder bezochte.
Zo wandelen we over de heuvel Pnyx waar de volksvergadering in de tijd van de Atheense democratie zitting hield en naar de Agora het dagelijks, comerciele, administratieve en politieke centrum van de stad waar het hart van Oud Athene klopte. We bezoeken het plaatselijk museum en vervolgens het Nationaal Archeologisch Museum van Athene.
We brengen een volle dag door in de provincie Attika en bezoeken daar eerst het archeologische park en het museum van Marathon.
Vervolgens rijden we naar het in de oudheid zeer belangrijke Artemis tempel van Brauron en gaan tevens binnen in het nabijgelegen prachtig gerenoveerde archeologische museum.
Op de rots van Kaap Sounion kijken we uit over de Egeische Zee, precies op de plaats waar eens koning Aegeus stond te wachten op de terugkeer van zijn zoon Theseus. Ook varen we naar het eiland Aegina om er de tempel van Afaia te bezoeken.