Ga naar de inhoud

Griekenlandanders

Jan Prij, Nederland

 

We hebben twee keer een reis gemaakt met Arjiris als gids. In 2010 deden we met een groep van 32 mensen mee aan een georganiseerde ‘gemeentereis’ in de voetsporen van Paulus. In 2012 wilden we met onze kinderen en kleinkinderen ter gelegenheid van ons 45 jarig huwelijk naar Griekenland. Vanwege onze goede ervaringen in 2010 met Arjiris als gids hebben we hem gevraagd of hij deze reis samen met ons wilde organiseren en onze gids wilde zijn.
In 2010 reisden we met een groep protestanten en het was erg verrijkend om te ontdekken dat er heel veel overeenkomsten zijn tussen Bijbelverhalen en de Griekse mythologie die ons door Arjiris werd uitgelegd. Ook kregen we meer begrip voor de Grieks orthodoxe kerk. Veel is er gesproken over de financiële problemen waarin Griekenland terecht is gekomen. Door ons over de achtergronden en ontstaan van de Griekse schulden te vertellen kregen we een meer genuanceerde kijk op de problematiek. Het is zeker zo dat we door Arjiris het land meer zijn gaan waarderen.
Ook de reis met de kinderen en kleinkinderen was erg geslaagd. Alles was perfect geregeld. Het was even afwachten of het Arjiris zou lukken om de kleinkinderen, in de leeftijd van 9 tot 15, te boeien. Dit lukte prima, de jongste wilde al vanaf de eerste dag ook archeoloog of gids worden.
Arjiris is een uitstekende gids met heel veel kennis over het oude Griekenland die dit op een prettige wijze weet over te brengen. Hij weet de zaken op een soepele wijze te regelen waarbij er steeds rekening wordt gehouden met de wensen van de groep.

Jan
 

Kris de Boel, België

 

Sinds jaren is Arjiris Angelou onze gids die ons begeleidt op onze schoolreizen in de paasvakantie. Op een werkelijk schitterende manier en in een onberispelijk Nederlands heeft hij ons al die keren laten kennismaken met de schatten van de Griekse cultuur en geschiedenis. Als geen ander weet hij alles te verpakken in een boeiend verhaal, en de historische en filosofische achtergronden die hij bij dit alles geeft getuigen van een brede kennis en een diepmenselijke benadering.
Als wij met onze achttienjarige leerlingen naar Griekenland komen vragen wij altijd Arjiris als gids. We zijn nog geen enkele keer in hem teleurgesteld.

Kris
 

Marie Louise Trooster, België

 

Je moet maar geluk hebben!
In 2004 trokken we een eerste keer met een groep naar Griekenland. Op het laatste nippertje kregen we toch nog een Nederlandssprekende gids. Het werd Arjiris! Wat een gids! Keurig Nederlands, een uitgebreide kennis van alle aspecten van Griekenland.
Er volgden nog 4 rondreizen en eigenlijk wilden we niemand anders meer als gids! Het moest Arjiris zijn! Hij kon alles zo rustig en duidelijk uitleggen. Was het nu Macedonië, Mycene, de Peleponessos, de Cycladen, Dodekanesos, Kreta, een oude site of een museum…overal wist hij de meest interessante dingen te tonen! Hij weet zelfs waar heel wat verborgen unieke plekjes zijn.
Ook op culinair vlak wist hij onze smaakpapillen te strelen…met de groep typisch Grieks eten in typisch Griekse restaurantjes of proeverijen van de plaatselijke lekkernijen: wijn, confituur, drankjes…een bezoek aan Griekenland met Arjiris heeft altijd een meerwaarde!
En dan zijn er natuurlijk nog de onvoorziene problemen: een valies die zoek is, een verdwenen portefeuille of een verstuikte voet…Arjiris weet altijd onmiddellijk raad en laat de ongelukkige nooit in de steek! Ook wanneer de organisatie niet 100{8b16602db5b8c03264e4e344d3ac85eea10779ebf153aec84de6376fb2bd3f87} is lost Arjiris het probleem op! Hij laat zijn groep nooit in de steek, komt altijd uitgerust én goed voorbereid stipt opdagen!
Je moet maar geluk hebben.

Marie Louise
 

Stichting Phileas, Nederland

 

Al sinds 2001 werk ik meerdere keren per jaar met Arjiris samen. Ik ken hem niet alleen als een uitstekende gids die ook nog eens voortreffelijk Nederlands spreekt, maar ook als iemand die graag over de randen van zijn eigen vakgebied, klassiek Griekenland, heen kijkt. Zo heeft hij onder andere een grote belangstelling voor de orthodoxe religie en de  geschiedenis van het christendom.
In 2010 heb ik hem voor het eerst uitgenodigd om een korte HOVO-cursus aan de universiteit van Tilburg te komen verzorgen. Dat was zo’n groot succes dat hij sindsdien elke winter naar Nederland komt en cursussen geeft aan meerdere HOVO’s. In het verlengde daarvan kunnen de deelnemers intekenen voor een reis die aansluit bij het thema van de cursus. Een betere voorbereiding kun je je niet wensen! De thema’s die sindsdien aan de orde kwamen: “Het Nieuwe Akropolismuseum”, “Macedonië: een drie-eenheid/de geschiedenis van een naam”, “Drie Griekse orakels” en “De Orthodoxe kerk”: stuk voor stuk thema’s waar veel mensen op af zijn gekomen en dankbaar naar huis zijn teruggekeerd.

Phileas, Nederland