Ga naar de inhoud

Griekenlandanders

Op Zoek Naar Odysseus’ Ithaka

Lezing

Talloze beroeps- en amateurarcheologen hebben in de 19de en de 20ste eeuw op het magische eiland Ithaka gezocht naar overblijfselen van het paleis van de legendarische koning Odysseus. Waren ze op de verkeerde plaats aan het zoeken? Was het tegenwoordige eilandje Ithaki wel de thuisbasis van Odysseus?

Er zijn mensen die nog altijd geloven dat het paleis van de listige koning op dit eiland gezocht moet worden, hoewel tegenwoordig het buureiland Kefalonia steeds vaker wordt genoemd als “de meest waarschijnlijke plaats” waar het paleis van Odysseus heeft gelegen.
Tijdens deze cursus gaan we opgravingen op beide Ionische eilanden langs en besteden wij ook aandacht aan het eiland Lefkas en de kuststreken van Aitoloakarnania het gebied dat in de Mykeense tijd (1600-1100 v.Ch.) deel uitmaakte van het rijk van Odysseus.

Οp zoek naar Odysseus’ Ithaka
Met behulp van verschillende fragmenten uit de Ilias en de Odyssee evenals met stukken uit de klassieke literatuur gaan wij op zoek naar het paleis van Odysseus. We volgen de voetsporen van beroemde archeologen en reizigers uit de 19de en 20ste eeuw zoals de engelsen William Martin Leake en Sylvia Benton, de duitsers Heinrich Schliemann en Wilhelm Dörpfeld ,de nederlander Adriaan Goekoop en de grieken Panagiotis Kavvadias en Spyridon Marinatos.
Een legendarische zoektocht naar beroemde opgravingen op de Ionische eilanden Ithaka, Kefalonia en Lefkas maar ook de kuststreken van Aitolokarnania op het vasteland die in de mykeense tijd deel uitmaakten van het Rijk van Odysseus. Prehistorische nederzettingen,verdedigingsmuren, begraafplaatsen, koepelgraven en prachtige plaatselijke musea met indrukwekkende vondsten.
Ook Epirus met de oude orakels van Dodona en Acheron die vermeld worden in de geschreven bronnen uit die tijd worden uitgebreid bezocht.
We rijden door schitterende natuurgebieden en we varen over het zachte, kabbelend heldere water van de Ionische Zee.